Печать
Категория: Český
Просмотров: 9921



Explozi trolejbusu, v jejímž důsledku bylo v pondělí 30. prosince usmrceno 15 lidí a 20 lidí bylo zraněno, zavinil šahíd, který odpálil nálož na sobě. K výbuchu došlo v půl deváté ráno, kdy je městská doprava nabita lidmi, kteří jedou do práce. Fragmenty teroristova těla byly odeslány k expertíze.


Trolejbus je naprosto zdemolován, v okolních domech jsou vyražena skla. Podle údajů ministerstva zdravotnictví je mezi kriticky ohroženými osobami dítě ve věku kojence 4 – 6 měsíců.

Nálož byla o síle v ekvivalentu 4 kg trinitrotoluenu. Na pokyn prezidenta Vladimíra Putina do Volgogradu vycestoval ředitel Federální služby bezpečnosti Alexandr Bortnikov. Lidé se bojí jezdit MHD, některé podniky vypravují pro své zaměstnance vlastní autobusy.

Žena, která včera odpálila nálož na nádraží ve Volgogradu, pocházela z kavkazského Dagestanu. Bezpečnostní složky předpokládají, že terorista, který odpálil autobus, byl ze stejné lokality jako žena, která den před tím odpálila nálož na nádraží.

„Bylo rozhodnuto, že rodiny obětí budou odškodněny 1 milionem rublů. Zranění obdrží 200 – 400 tisíc rublů,“ informoval ministr pro mimořádné záležitosti Vladimír Pučkov.