V budově Palestinského velvyslanectví zazněl 1. ledna nového roku 2014 výbuch, v jehož důsledku utrpěl palestinský ambasador Džamál Muhammad Džamál zranění, která se ukázala být neslučitelná se životem. Souvislosti kolem jeho smrti se komplikují.


V budově a sousedící nemovitosti byly nalezeny další výbušniny. Okolnosti smrti velvyslance se šetří, vnější zavinění bylo doposud vyloučeno, některé palestinské zdroje však tvrdí, že to mohla být nástraha, která měla velvyslance zabít. Objevily se i další skutečnosti, které nyní policie šetří.

Co zatím nikdo nevysvětlil, je skutečnost, že se v objektech velvyslanectví vůbec výbušniny nacházely. Policejní prezident Martin Červíček řekl novinářům, že v komplexu velvyslanectví neměly co dělat. Neoficiálně koluje informace, že se může jednat o semtex, který se v Československu začal vyrábět v 50. letech minulého století.

Sejf, podle ministerstva zahraničí Palestiny, nikdo neotvíral 20 – 25 let a byl převezen ze staré budovy velvyslanectví do nové, kam se velvyslanec přestěhoval teprve před dvěma dny. Tato informace se ovšem dostala do rozporu s tvrzením tlumočníka a mluvčího velvyslanectví Nabíla Fahila. Ten novinářům řekl, že se tento trezor běžně používal takřka denně. V palestinském ministerstvu podle něj došlo k omylu, protože na velvyslanectví jsou trezory dva. V trezoru, který velvyslanec otevřel, prý nikdy žádná výbušnina nebyla a podle Fahila ani není jasné, jak se tam dostala.

Jak ale upozornil Martin Červíček, jsou sejfy vybuchující při neoprávněném otevření, v České republice zakázané. «Je samozřejmé, že taková věc by neměla být na území žádného velvyslanectví, a v rámci současného šetření se budeme touto věcí zabývat», řekl novinářům.

Pražská policie, která celý případ šetří, nebude až do ukončení expertíz poskytovat žádné údaje. Po budově se ale pohybuje volně, protože budova ještě oficiálně nemá statut zastupitelství, neboť je ambasáda ve stádiu stěhování. Palestinská strana podle Policie České republiky spolupracuje. Pitvu by měli provést čeští lékaři.

Může se teoreticky jednat o dědictví z období studené války, kdy na území Československa procházely výcvikem bojové skupiny Palestinců a občanů dalších arabských zemí. V tuto chvíli je tedy vše v rukách expertů, kteří by měli určit, o který trezor jde a další okolnosti související s výbuchem a smrtí ambasadora.

© 2009-2024 ПРАЖСКИЙ ЭКСПРЕСС - ИНФОРМАЦИОННОЕ ИЗДАНИЕ
Частичная перепечатка материалов разрешена с активной ссылкой на www.prague-express.cz
Перепечатка материалов в бумажных носителях - только с письменного разрешения редакции
Vydavatel: EX PRESS MEDIA spol. s r.o., Praha 5, Petržílkova 1436/35, IČ: 27379221
Kontaktní osoba: Ing. Boris Kogut, CSc, telefon: +420 775 977 591, adresa elektronické pošty: reklama@prague-express.cz
Všeobecné obchodní podmínky VYDAVATELSTVÍ EX PRESS MEDIA spol. s r.o. pro inzeráty a prospektové přílohy




Система Orphus